Trudeau en Douwes krijgen de zwarte piet, terecht of niet?

Ik was er even stil van toen ik de foto’s van de Canadese premier Justin Trudeau in blackface zag. Die had ik niet aan zien komen. Ik was vooral erg benieuwd naar zijn reactie. Trudeau lijkt aan zijn eerdere uitspraken niet iemand een dergelijke actie zou uithalen om iemand te kwetsen, maar dit maakt het uiteraard niet minder belachelijk.

De premier begon in september aan zijn campagne voor de aankomende verkiezingen, die op 21 oktober plaatsvinden. Dit betekend dat Trudeau veel te verliezen heeft. Hij begrijpt dat wat hij deed helemaal niet strookt met zijn standpunten en zei dat hij “Beter had moeten weten,”

Trudeau zegt “Sorry”

Trudeau deed het enige juiste en bood zijn excuses aan. ‘Wat ik heb gedaan was pijnlijk voor alle mensen die dagelijks met intolerantie en discriminatie te maken hebben’, zei hij tegen reporters. ‘Het zwart schminken van het gezicht is altijd onaanvaardbaar gezien de racistische geschiedenis achter blackface. Daar had ik destijds bewust van moeten zijn. Ik had het nooit mogen doen’.

Trudeau admits “terrible mistakes” in first interview since blackface scandal
Bron: Global News

Sommige Canadezen ook onder zijn aanhang hebben er begrip voor, maar juist de oppositie valt aan. Ze beschuldigen Trudeau ervan dat hij niet volgens zijn “eigen regels” speelt. Voor Trudeau zijn de controversiële foto’s op een slecht moment naar buiten gekomen. Voor zijn tegenstanders komt het juist als geroepen.

Zwarte Piet is de Nederlandse blackface

Blackface ligt al langer onder vuur. Ook in Nederland hebben we onze eigen Zwarte Piet. De laatste jaren wordt het karakter door voorstanders nogal krampachtig in leven gehouden. Het enige gevolg is ongelijkheid en spanning tijdens het Sinterklaasfeest.

Als je iets doet omdat je op dat moment niet bewust bent dat het kwetsend is en daarna je excuses aanbied, dan is het niet minder racistisch maar dan valt er nog wel te discussiëren. Echter, doorgaan met kwetsend gedrag nadat je weet dat het als racistisch wordt opgevat is simpelweg racisme. De ‘blokkeer-friezen’ gingen een stap verder, ze namen het recht in eigen hand en ontnamen mede burgers het recht op demonstratie middels een wegblokkade.

Jenny Douwes, blackface voorstander
LEEUWARDEN – Jenny Douwes, boegbeeld van de blokkeerfriezen, komt aan bij het gerechtshof voor het hoger beroep tegen de straffen die de rechtbank in Leeuwarden oplegde. De groep hield op 18 november 2017 op de A7 drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen die onderweg waren naar de naar de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum. ANP ANJO DE HAAN

De Blokkeer-Friezen in hoger beroep

De afgelopen week gigen de  ‘blokkeer-Friezen’ in hoger beroep. In 2017 veroordeelde de rechter hen voor het blokkeren van een weg tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum en verhindering van een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) leden. Dat laatste tast de vrijheid van meningsuiting aan, en daarvoor staat een maximale straf van 9 jaar cel.  Ook in het hoger beroep werden taakstraffen tussen de 120 en 200 uur opgelegd. Verder werd een materiële schadevergoeding van c.a. 500 euro gevorderd. Jenny Douwes

Jerry Afriyie van (KOZP) zet zich al jarenlang inzet voor een sinterklaasfeest voor iedereen. Afriyie gaf aan dat de bedreigingen richting de actiegroep na de A7-blokkade verdrievoudigd zijn. “Ik hoop dat uw uitspraak een signaal is voor iedereen die voor eigen rechter wil spelen”, aldus Afriyie.

Afriyie vroeg de rechtbank in 2018 de verdachten verplicht op cursus te sturen. “Er is in het onderwijs weinig aandacht voor het koloniale verleden en hoe dit doorwerkt in het heden. Ergens kan ik wel begrijpen dat vele voorstanders ons standpunt moeilijk begrijpen.”

Of de taakstraf genoeg is om de blokkeer-friezen en sympathisanten in te laten zien dat een blackface nooit, zeker niet in 2019 acceptabel is en dat de actie veel te ver ging dat zullen we zien.

De oplossing die Afriyie voorlegde is net als Trudeau’s excuses de enige oplossing voor de “discussie”. Als we elkaar niet begrijpen, dan is het makkelijk om te oordelen en je aangevallen te voelen. Vaker is er aangehaald door ZP voorstanders dat men begrijpt dat het in Amerika niet kan, “want daar is een verleden van racisme en geweld”.

Het zou een gegeven moeten zijn dat we in Nederland leren waarom blackface of Zwarte Piet nergens, en dus ook in Nederland not done is (in het bijzonder met onze geschiedenis).

Nu is besloten is dat Sinterklaas voortaan wordt begeleid door roetveeg-pieten, zal de volgende generatie hopelijk alleen tijdens geschiedenis les horen dat Piet ooit een blackface was. Maar aan het sentiment van de harde kern ZP supporters zoals de blokkeer-friezen is te merken dat het nog wel even kan duren.

Advertisements

Leave a Reply